وکیل دعاوی انحصار وراثت
آشنایی با مراحل انحصار وراثت
بهتر است بدانید که انسانها از زمان حیات خود با یکدیگر تعاملی برقرار کرده و در این بین آثار حقوقی هم بین آنها به وجود خواهد آمد که از جمله آنها باید به انحصار وراثت اشاره کرد. در واقع این تعاملات بیشتر در زمینه مالی انجام شده و حتی پس از مرگ نیز ادامه خواهد داشت و تنها به دوره حیات ختم نمیشود. توجه داشته باشید پس از مرگ انسان چیزی که تعامل مالی خود را ادامه میدهد انحصار وراثت است و به همین منظور هر انسانی باید تکلیف مال خود را پیش از مرگ به صورت کامل مشخص نماید.
این موضوع زمانی مشخص میشود که انسانها وصیتی داشته و آن را نزد وکیل پایه یکدادگستری قرار دهند. معمولا انحصار وراثت زمانی انجام میشود که فرد فوت شده باشد و فرزندان به دنبال کسب حقوق خود از فرد متوفی باشند. در این میان مرجع صلاحی که میتواند اقدام به صادر کردن گواهی انحصار وراثت کند قطعا دادگاه محل سکونت متوفی خواهد بود، البته که پیش از مرجع صالح صادر کننده گواهی انحصار وراثت دادگاه محل سکونت متوفی بود، اما امروزه شورای حل اختلاف این مسئولیت را بر عهده گرفته است. در مقابل نیز اگر محل سکونت فرد متوفی نامشخص باشد مسئولیت برعهده دادگاهی است که آخرین مرتبه متوفی در آن سکونت داشته است و بنابراین در صورتی که فرد چندین مکان را برای سکونت انتخاب کرده باشد و آخرین مرتبه در تهران زندگی کرده باشد دادگاههای تهران باید به انحصار وراثت فرد موردنظر رسیدگی کنند.
در صورتی که تمایل داشته باشید، می توانید از مجموعه حقوقی آریا وکیل مناسب انحصار وراثت را درخواست کنید. ما به شما زبده ترین وکیل ها را معرفی می کنیم. برای دسترسی به اطلاعات تماس با ما کلیک کنید…

چه اشخاصی صلاحیت برای تقاضا گواهی انحصار وراثت دارند؟
اشخاصی نظیر وراث متوفی و سایر افراد ذینفع می توانند برای تقاضا گواهی انحصار وراثت به دادگاه مراجعه کنند. ناگفته نماند اگر وراث و یا ذینفعان چندین نفر باشند، تنها گرفتن یک گواهی کافی است.
مدارک لازم جهت تقاضا
*شناسنامه فرد متوفی و گواهی فوت آن
پس از اینکه فرد موردنظر فوت کرده و پزشک مرگ آن را تایید کرد، گواهی فوت توسط ثبت احوال تایید خواهد شد و صادر می گردد. در سوی دیگر شناسنامه فرد موردنظر نیز باطل خواهد شد و در نتیجه باید اصل گواهی فوت در کنار کپی آن را باید به دادگاه ارائه داد.
*استشهادیه محضر
اسامی وراث فرد متوفی باید در یک فرم خاصی که توسط دادگاه ارائه می شود، باید لیست گردد و سپس دو نفر غیر وراث که وراث را می شناسند، باید فرم را امضا کنند. گذشته از آن امضا وراث هم توسط اسناد رسمی تایید و گواهی به دادگاه ارسال شود.
*رسیدگی به گواهی مالیاتی
وراث پس از مرگ فرد متوفی باید لیست اموال منقول و غیرمنقول آن را به اداره دارای محصل سکونت تحویل دهند و رسیدی دریافت نمایند. سپس این رسید در کنار سایر گواهی به دادگاه ارائه می شود.
*کپی شناسنامه وراث
فرد متقاضی که به دنبال انحصار وراثت است باید در کنار شناسنامه خود، کپی شناسنامه وراث را کسب کرده و به دادگاه ارائه دهد. همچنین در کنار کپی باید اصل شناسنامه وراث نیز توسط یک مدیر دفتر دادگاه کنترل شود و این موضوع الزامی است.
*وصیت نامه
*دادخواست
پس از آن که مدارک فوق آماده شد، میتوانید دادخواست خود را به دادگاه تقدیم کنید تا سایر مراحل اداری سپری شود.
پس از تنظیم دادخواست و اجرا تشریفات دادرسی
دادگاه رسیدگی کننده پس از ملاحظه اسناد و مدارک تقدیمی، درخواست متقاضی را یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار یا محلی آگهی می نماید و هزینه نشر آگهی نیز به عهده متقاضی می باشد.
پس از انقضای یک ماه از تاریخ نشر آگهی در صورتی که معترضی نباشد، دادگاه با توجه به ادله و اسناد ارائه شده، گواهی انحصار وراثت، تعیین تعداد وراث و نسبت آنها به متوفی را صادر می نماید.
گفتنیست اگر معترضی وجود داشته باشد و اعتراضی اعلام شود، داده یک جلسهای برگزار کرده تا به اعتراض رسیدگی شود. حکمی هم که اعلام خواهد شد قابل تجدیدنظر است.
انحصار وراثت و گرفتن گواهی آن شاید دغدغه شما هم باشد . از تقسیم تا فروش اموال ورثه نیاز به اخذ گواهی آن از طریق مراجع قانونی است .وراث پس از فوت متوفی نیاز به فروش یا انتقال ماترک خواهند داشت. این امر بدون طی کردن مراحل اداری و قانونی امکان پذیر نیست. با خواندن این مقاله راهنمای کاملی را از انحصار ورثه دریافت خواهید کرد که با این آگاهی ها ، راحتتر و ساده تر می توانید اقدام کنید .
مراحل گرفتن گواهی انحصار وراثت
گام اول : اثبات وراث بودن
اولین گام برای این که شخص اثبات کند جزو وراث متوفی است، دریافت گواهی انحصار وراثت میباشد. گواهی حصر وراثت در واقع یک مدرک قانونی است که در آن تمامی وراث به طور دقیق مشخص میشوند. در این گواهی همچنین میزان سهم الارث هر یک از ورثه تعیین میگردد. برای مراجعه به تمامی ادارات دولتی در اختیار داشتن گواهی انحصار وراثت الزامی بوده و اصلاً بدون این گواهی شخص مراجعه کننده نمیتواند ثابت کند جزو وراث متوفی است.
گام دوم : شناخت انواع گواهی انحصار وراثت
گواهی حصر ورثه به دو نوع محدود و نامحدود تقسیم میشود. چنانچه کل ارزش ماترک متوفی کمتر از 2 میلیون تومان باشد، اخذ گواهی حصر وراثت محدود کفایت میکند. اما اگر متوفی اموال منقول و غیر منقول از خود به ارث گذاشته باشد، حتماً باید گواهی انحصار وراثت نامحدود اخذ شود. هزینه دریافت این دو گواهی یکسان است. تفاوت تنها در مدت زمان لازم برای صدور آنهاست. برای گواهی نامحدود، دادگاه در روزنامه آگهی منتشر میکند تا چنانچه شخصی اعتراض دارد مراجعه نموده و خود را به عنوان ورثه معرفی کند. اما چنانچه تا 1 ماه از زمان انتشار آگهی کسی اعتراض نکند، گواهی صادر میگردد. در خصوص گواهی حصر وراثت محدود نیازی به انتشار آگهی در روزنامه نمیباشد. یک نمونه از گواهی انحصار وراثت نامحدود را در تصویر زیر مشاهده میکنید:
مدارک لازم برای درخواست صدور گواهی انحصار وراثت
- گواهی فوت متوفی
- استشهادیه محضری
- شناسنامه متوفی
- عقدنامه یا رونوشت آن
- شناسنامه وراث
- وصیت نامه متوفی (در صورت وجود)
چند تذکر:
- در تهران و برخی استانها دریافت گواهی فوت به صورت اینترنتی از سامانه درخواست گواهی فوت امکان پذیر است.
- چنانچه تاریخ فوت متوفی قبل از سال 1395 باشد، مفاصاحساب مالیات بر ارث نیز لازم است. یعنی وراث با مراجعه به اداره مالیات باید مالیات بر ارث اموال متوفی را پرداخت نموده و مفاصاحساب آن را ضمیمه مدارک کنند. اگر تاریخ فوت بعد از سال 1395 باشد، ارائه مفاصاحساب برای درخواست گواهی حصر ورثه لازم نیست.